lottoresultater.net logo
Søk
Close this search box.

Slik spiller du lotto

Norges mest kjente lotterispill

Lotto i Norge

Det er et pengespill der spillere velger seks tall fra 49, og deltar i trekninger flere ganger i uken. Spillere vinner pengepremier basert på hvor mange tall de matcher. Lotto er et lotterispill der man velger 7 tall av totalt 34. Ved å ha alle 7 rette gevinsttall på én rad, vinner du førstepremiepotten. Det kan spilles digitalt eller kjøpes fysisk i butikker.

TV sending

Hver lørdag har du muligheten å delta i spennende trekninger. Fristen for å spille er 18:00, og resultatene vil bli publisert på web og mobil kl. 19:45, etter at de vises på NRK1. 

Hver uke er det ca. tre personer som blir lotto-millionærer. Om det ikke er noen som vinner førstepremiepotten går den over til neste ukes trekning, også kjent som gulltrekning.

Det arrangeres Supertrekning fire ganger årlig i tillegg til den regelmessige Lottotrekningen.

Slik spiller du lotto

Det finnes mange måter å spille Lotto på:

Ferdigutfylt

Velger du å spille ferdigutfylt kan du velge mellom 50 kr for 1 uke eller 250 kr for 5 uker. Kommer du ikke opp i denne beløp, har du mulighet til å endre antallet rekker på kupongen – maks 10 rekker per kupong. Du kan levere så mange kuponger som du vil og velge fra 1-10 ukers varighet på dem.

Fyll ut selv

Når du velger selvfyllingsalternativet, kan du selv bestemme hvilke 7 tall du vil ha per rekke. Du har et minimum på 2 rekker og et maksimum på 10, og du kan velge mellom 1-10 ukers varighet for kupongen.

Systemspill

Når du vil kombinere flere forskjellige rekker samtidig, bruker du systemspill. Du kan velge et av de predefinerte systemene og få et tilfeldig generert sett med tall. Alternativt kan du også lage et system selv – minimum 7 tall og maks 12 tall er det som gjelder.

Lykkekupong

Har du en favorittkupong som du bruker ofte? Lagre den som en Lykkekupong og dra nytte av den på nett, mobil eller hos kommisjonær. Du kan lagre så mange lykkekuponger du ønsker, så du aldri vil gå glipp av et godt tilbud.

Abonnement

Abonnementer er for deg som ønsker å delta i trekningen hver uke, uten å måtte huske på å sende inn kupongen. Abonnementet registrerer ditt bankkort og trekker automatisk penger fra det hver mandag. Når innbetalingen er gjort, blir kupongen levert til Lotteritilsynet.

Lotto resultater

Slik vinner du

Førstepremien i Lotto blir gitt til spillere som har 7 rette tall på én rekke. Hvis ingen oppnår dette, overføres førsteprisen til Gulltrekning uken etter. Premieutbetalingen skjer umiddelbart etter at resultatene er klare, og premier verdt mer enn 10 000 kroner vil bli overført direkte til bankkontoen din. Det tar ca. 1-3 virkedager. 50% av omsetningen blir satt av for premiepottene, som er fordelt etter faste prosentfordelinger. Alle millionvinnere vil motta en telefon fra Norsk Tippings vinnertelefon (625 60 000) med gratulasjoner og informasjon om hva man skal gjøre neste trinn som ny spill-millionær.

Tips for å vinne i lotto

Det er ikke noen magisk formel for å vinne i lotto, men det er noen enkle tips som kan øke dine vinnersjanser. For eksempel kan man kjøpe flere lottokuponger, og jo flere du kjøper, jo større er sjansen for å vinne. Det er også lurt å velge tallene dine med omhu, og ikke bare bruke tallene som du liker eller tallene som er «lykketall».

En annen ting du kan gjøre for å øke sjansen din for å vinne i lotto, er å spille på flest mulig tall. Jo flere tall du spiller på, jo høyere blir oddsen for at et av tallene dine vil bli trukket ut som vinnernummer. Du bør imidlertid ikke velge for mange tall, da dette kan gjøre det vanskeligere (og dyrere) å dekke alle mulige kombinasjoner.

Husk at det alltid er en liten sjanse for at du kan vinne i lotto, og du bør derfor aldri satse mer enn du har råd til å tape.

Vinnersjanse

Lotto har en vinnersjanse på 1:5,4 millioner per rekke, mens Supertrekning har en sjanse på 1:5,5 millioner per rekke. Statistisk sett, vil du vinne en premie hver femte kupong med ti rekker. Det er viktig å merke seg at det ikke er deltakere eller omsetning som påvirker sjansene for å vinne – det er kun tilfeldighetene som styrer!

TV-sending og spillerfrist

Lørdags lotteri er klar for spillere hver lørdag kl. 18:00. Treknings resultatet sendes på NRK1 kl. 19:45, og resultatet blir deretter publisert både på nett og mobil etter TV-sendingen har avsluttet.

Historien

Lotteri kom til Norge i 1986, med sine røtter gående helt tilbake til renessansen på 1500-tallet. I Genova i Italia ble fem adelsmenn fra de 90 nummererte adelige plukket ut for å utgjøre statens regjering, ved hjelp av et lite barn med bind for øynene som representerte uskyld og upartiskhet. Lottoformelen 5/90 fremdeles brukes i Italias lotto. Norsk Tippings lotto har blitt en enorm suksess siden den ble introdusert i 1986 – det er landets desidert største pengespill, med hele 16% av spillmarkedet. Omsetningen er også den høyeste i verden målt etter omsetning per innbygger ifølge den internasjonale bransjeorganisasjonen WLA.

 

I april 1986 ble den første Lotto-trekningen gjennomført. Formelen for spilling var 7/34 + 2, og prisen på en rekke var 1 krone. Det høyeste premietaket var 500.000 kroner for syv riktige. Imidlertid fikk ingen vinner dette beløpet det første trekket, noe som resulterer i Gull-Lotto uken etter. To trekkemaskiner ble brukt vekselvis; Askeladden og Askepott. Harstads kvinne ble den første norske lottomillionæren, ved å få 7 rette og 6 rette pluss tilleggstall minst sju ganger, belønnet med 1358914 kroner. Den totale summen av overskuddet blir delt mellom Kulturdepartementet (2/3) og statskassen (1/3).

 

  1. mai 1987 var et historisk øyeblikk da den første direkte TV-trekningen av Lotto ble sendt i programmet «Sport og spill». I løpet av de neste årene overtok Lotto tippemonopolet, hevet premietaket fra 500 000 til 1 000 000 og innførte femukers ferdigutfylte kuponger. Premiefordelingen ble endret til 30%, 15%, 15%, 20% og 20%. Det var også en dobbelttrekning med 6,5 millioner kroner på spill og nedre grense for utbetaling av 5. premie ble opphevet. Etter 11 uker hadde man allerede 100 lottomillionærer!

 

I 1992 økte Norsk Tipping samlede overskudd på 1/3 hver til idrett, kultur og forskning. I denne perioden ble det innført online-spill som gav publikum muligheten til å spille helt frem til klokken 18.00 lørdager, og omsetningsrekorden for uke 51 ble satt til 140 millioner kroner. Senere i året ble det offentliggjort “Millionærundersøkelsen”, som ble ledet av professorene Anna von der Lippe og Gudrun Ekblad ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Det var en undersøkelse om hvordan det hadde gått med nesten 300 tippe- og lottomillionærer, som fant at å vinne millionbeløp gav stor glede og var nyttig uten at det førte til store endringer i livet.

 

1994 var det cirka 1 million nordmenn spiller Lotto hver uke, og ytterligere 600.000 deltar cirka hver annen uke. Det er fortsatt mange flere som deltar i lotterier som Gull-Lotto eller ekstratrekninger, noe som bringer den totale tallet opp til godt over 1million. I år fikk Lotto pris for beste kampanje i Kreativt Forum, og det ble erstattet med en helt ny trekkemaskin. Til slutt kan vi ikke glemme det største øyeblikket av alle – da den 1000. Lotto-millionæren ble trukket ut!

 

I 1999 endret konseptet for Lotto-trekninger seg, og programmet fikk fast sendetidspunkt etter Dagsrevyen på NRK1 som ble utvidet til sju minutter. Det ble lagt større vekt på vinnerreportasjer, og Hilde Wøhni Joakimsen ble ansett som fast Lotto-vertinne, med Asle Berteig som vikar. Dette året ble det spilt Lotto for hele 3,47 milliarder kroner, noe som førte til en ny omsetningsrekord. Årtusenskiftet markerer den 2000. millionæren i Lotto, der samlet har 2039 million-premier blitt delt ut fra slutten av århundret.

 

I 2000 ble en ny Lotto-premierekord ble satt på påskeaften da en mann fra Kongsberg vant 10.322.235 kr med syv rette. Dette gjør at lørdagens Lotto-trekning blir utvidet for å romme Joker-runden, som vil gi deg enda flere muligheter til å vinne store premier.

 

I 2001 en fredagskveld i april bevitner Stange i Hedmark historien da et lykkelig spillelag vinner 20 millioner kroner. På grunn av den enorme oppmerksomheten, passerer Lotto-omsetningen 3,5 milliarder kroner på årsbasis. Norsk Tipping gjør Lotto tilgjengelig online og Hege Grubben er programlederen som ledsager fansen.

 

I juni 2005 ga Norsk Tipping ut en førstepremie på 20 millioner kroner. Vinneren, som var en mann fra Skien, ringte selv inn igjen resultatet snaut to timer etter trekningen. I november ble det også introdusert en ny form for tilleggstrekning; «Ett tall er nok».

 

  1. april 2006 blir den første trekningen i Millionsjansen avholdt. Det vil være en fast trekk som kommer til å skje hver lørdag. Samtidig heves rekkeprisen fra 3 til 4 kroner og fordelingen mellom de forskjellige premiene endres også. Den 1. juli samme år setter Lotto en premierekord med 25 millioner kroner!

 

I 2012 ble Super Lotto introdusert i Norge. Dette er en spesiell trekning som skjer cirka fire ganger i året, hvor 10 prosent av premiebeløpet blir overført til neste trekk. Potten for dette blir vanligvis på 40-50 millioner kroner per uke. Vinneren eller vinnerne blir trukket ut fra alle som har spilt Lotto i den aktuelle perioden. I april og desember det samme året ble nye premierekorder satt, da henholdsvis en person fra Sør-Trøndelag og Akershus vant hele 45 og 46 millioner kroner hver. Millionsjansen har vært med nesten seks år, men de pengene som tidligere gikk til Millionsjansen har nå blitt overført til Super Lotto.

 

Fra 21. mars 2015 ble det gjort endringer i premiestrukturen for Lotto-spillet. Nå trekkes kun ett tilleggstall, og premie for 4 rette erstatter premie for 4 rette + tillegg.

 

Fordeler med å spille lotto

Det finnes mange fordeler med å spille lotto. For det første er det en morsom og underholdende aktivitet som du kan nyte alene eller sammen med venner og familie. Dessuten gir det deg muligheten til å vinne store summer penger, noe som kan gjøre en stor forskjell i livet ditt. I tillegg er det en svært enkel og tilgjengelig aktivitet – du trenger ikke å være en ekspert for å kunne spille, og det er alltid mulig å finne tid til å spille et spill eller to.

lottoresultater.net favicon

Ulemper med å spille lotto

Det er ikke bare fordeler med å spille lotto. Det finnes også ulemper som man bør være klar over. For det første, sjansen for å vinne er svært liten. Selv om det er mulig å vinne stort, så er sjansen for dette ekstremt liten. For det andre, kan lotto bli avhengighetsskapende. Mange mennesker har mistet mye penger på grunn av at de ble hekta på lotto-spilling. Så, hvis du bestemmer deg for å spille lotto, må du være forsiktig og sette grenser for deg selv.

Ord og begreper

Rekke

Å konstruere en Lottorekke innebærer å velge 7 numre.

Andelsbank

Andels bank fra Norsk Tipping gir deg muligheten til å dele opp de mulige gevinstene ved å kjøpe andeler. Per andel må du betale 10 prosent av totalinnsatsen, og vil da få 10 prosent av utbetalingen hvis det blir noen. Du kan kjøpe så mange andeler som du ønsker.

 

Hovedtall

De sju første tallene som settes ut av trekningsmaskinen er hovedtall.

 

Lotto i Norge

Tilleggstall

I tillegg til hovedtallene vil et ekstra nummer bli trekket. Er du heldig nok til å ha 6 riktige pluss det ekstra tallet vinner du andrepremien.

Gulltrekning

Hvis ingen vinner førstepremien, blir den overført til neste ukes trekning, som kalles Gulltrekning. Denne trekningen gir enda større sjanser for å vinne et stort beløp.

Supertrekning

Supertrekning er et spesielt lotteri som holdes fire ganger i året. For å delta, trenger du ikke noe større enn å ha spilt Lotto i løpet av perioden mellom to Supertrekninger. Vinnerne blir tilfeldig trukket ut fra alle innleverte Lotto-rekker. Det krever derimot ingen ekstra handlinger fra din side for å delta.

Abonnement

Ved å opprette et abonnement, vil upongene dine bli levert hver uke og trekke beløpet fra bankkortet ditt. Alle leveringer og trekk skjer mandag hver uke.