lottoresultater.net logo
Søk
Close this search box.

Regler för patiens harpan

Regler för patiens harpan

Patiens Harpan är ett av de mest populära sällskapsspelen. Det var tidigare standard för alla Microsoft datorer men håller än idag. Är du inte bekant med reglerna för spelet kommer här en genomgång. Det är väldigt enkelt att lära sig och du kan dessutom spela helt själv.

Så spelar du patiens Harpan online

Det enda du behöver för att kunna spela kortspelet patiens Harpan är en vanlig kortlek med 52 kort. Du ska sedan sortera dessa kort efter färg och i en stigande ordning. Esset ska alltid ligga i botten, alltså först. Sedan fortsätter du med ettor, tvåor, treor och så vidare. Du har vunnit när du har lagt upp alla kungar i de fyra högarna ovanför spelplanen.

Steg 1 – dela ut korten

Det första steget är att dela ut korten. Fördelen med att spela på datorn är att du slipper göra det för hand. Totalt ska man ha sju stycken högar. Du börjar med att dela ut ett öppet kort längst bort till vänster. Sedan lägger man ett dolt kort i de resterande högarna. Nästa steg är att börjar med högen näst längst bort och lägga ett öppet kort. Resten blir dolda. Så fortsätter det i alla sju högar. De korten som blir kvar lägst upp och ned i en så kallad plockhög.

Steg 2 – börja spela

När du har lagt ut alla korten kan spelet börja. Målet är att börja sortera ut korten i sina olika färger. Många börjar med att flytta så många kort på bordet som möjligt, för att få fram de dolda korten. Det går även att klicka på ett kort från plockhögen. På bordet måste korten alltid ligga i en fallande ordning. De måste dessutom ligga med vartannat svart och vartannat rött kort.

Om du har en ledig plats på bordet får du enbart lägga ut en kung. När du inte har några fler möjligheter kan du ta ett kort från plockhögen. Vill du göra spelet lite svårare kan du dra tre kort i taget i plockhögen. Du kan dock bara använda det yttersta kortet. De andra korten är alltså låsta.

Steg 3 – vinst eller förlust

Man vinner Harpan när alla korten ligger i rätt ordning i högarna ovanför spelplanen. Om du har kört fast och inte kan göra några fler drag har du förlorat. Då är det bara att börja om igen. Många gånger kör man fast eftersom man inte får fram de dolda korten på spelplanen. Därför är det bra att få fram dessa så snabbt som möjligt.

Vilka olika typer av patienser finns det?

Det finns väldigt många olika typer av patiens som går att spela med en kortlek. Harpan är alltså bara ett exempel. Det brukar även kallas för klondike ibland. En annan rolig variant är klockan där du ska lägga alla korten i en rund ring. En fördel med dessa typer av patiens är att du kan spela helt själv.

Tips och strategier för patiens harpan

Harpan är i grund och botten ett ganska enkelt spel och det finns inte så många strategier. De flesta rekommenderar dock att du ska flytta korten på spelplanen innan du tar kort från plockhögen. Det är viktigt att du tar fram de dolda korten så snart som möjligt. Om du har ett ess på speplanen i början kan du lägga upp det direkt.

Ett annat tips är att försöka hålla spelrutorna över spelplanen ganska jämna. Som ett exempel är det inte bra om du har lagt upp flera kort i ruter men bara ett ess i de resterande färgerna. Då kan det vara väldigt svårt att gå jämnt ut.

Ytterligare ett tips är att spela igenom plockhögen med jämna mellanrum så du har lite koll på vilka kort du har tillgång till. Då kan du snart gissa dig till vilka kort som döljer sig bakom de dolda korten. Försök också få ut kungarna på en tom plats så de inte blockerar andra kort.

Fördelar med att spela patiens online

Det finns väldigt många fördelar med att spela patiens på en dator på nätet istället för att använda en fysisk kortlek. En stor fördel är att du slipper blanda korten för hand varje gång. Man säger att bara en av två patienser går ut, och det är jobbigt att börja om hela tiden. Om du spelar på en dator trycker du bara på nytt spel och kör igång igen.

En annan rolig funktion är att du kan hålla koll på din statistik. Om du alltid spelar på samma sajt ser du hur många vinster och förluster du har. Då kan du även jämföra dig med vänner och familj om du skulle vilja.

Sist men inte minst är det vanligtvis gratis att spela Harpan online. Du behöver alltså inte oroa dig för någon kostnad.

FAQ

Är det gratis att spela patiens online?

Ja det är normalt helt gratis att spela patiens online. Det finns dessutom en uppsjö av sajter som erbjuder Harpan på nätet.

Hur lägger man patiens Harpan?

Du ska alltid lägga korten i varje enskild hög efter fallande nummer. Varje kort måste även ligga vartannat rött, vartannat svart. Du kan max flytta sju kort i taget så länge de ligger vartannat rött och svart.

Hur många högar ska man ha i patiens?

Du ska ha sju stycken högar på spelplanen. I slutet ska du dock bara ha fyra högar som ligger i rätt färg från ess till kung.

Søk

Siste innlegg